tisdag 17 januari 2012

-90talet Grungen+Supermodellernas tid

"Catwalk-modellen gick med fett stripigt hår, ögonen var insjunkna och målat mörkt sotiga och Nirvana spelade i källaren." Begreppen "Heroin Chic" och "Grungen" myntades och togs efter i modeväg. Från det färgsprakande 80-talet klev 90-talet in i en gråzon, modet var mörkt, smutsigt och förfulat. Modellen som återspegla detta på catwalk och bild var bland annat den kände Kate Moss.



Men det var även 90-talet som alla supermodeller ploppade upp med en väldans fart. Modeller: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Elle McPherson och Claudia Shiffer.

Cindy Crawford
                                 


Allmänhetens ideal: Pamela Ánderson och systrarna Graaf. Silikon blev nytt på världskartan, tänk de första slitsmodellerna med sitt uber blonda hår och plutig läpp. Håret vitblektes, volym och stora lockar eller platt och stripigt. Ögon sotades (Brigitte Bardot insperation), brynen plockades tunna och kunde målas i med tunt streck av penna. Läppar skulle se fylliga ut och detta gjorde man genom att måla läppkonturen mörk och låta övrig mun vara färgat av ett glossigt glans. 

Systrarna Graaf, här syns tydligt läpptrenden med mörk penna och de smala brynen.


Pamela Anderson i berömda tv-serien Baywatch



källa: "Yrke: Make up artist". Birgitta Lagerholm 

kiss&hug/Mli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar